Roolvink.net

Alles over brandhout

Brandhout aanschaffen

Kies de gewenste houtsoort

Voordat je op zoek gaat, is het zaak te bepalen welke houtsoort je wilt gebruiken. Bij de keuze moet je met een aantal dingen rekening houden. Allereerst zijn er ontzettend veel soorten hout. In principe zijn harde houtsoorten als beuken- en eikenhout het meest geschikt voor in de open haard of houtkachel. Zachtere houtsoorten als linde, wilg, spar, berk, es en els branden minder lang, maar zijn op zich wel geschikt. Naaldhout, zoals pallets, kun je beter niet gebruiken in een open haard. Door de hars kunnen er vonken van het hout afspatten. In de houtkachel is het geen probleem. Geverfd of geïmpregneerd hout is een slecht idee. Bij verbranding hiervan komen kankerverwekkende stoffen vrij, zoals dioxinen, metaalverbindingen, formaldehyde en zoutzuur. Naast schoon hout is het belangrijk om goed droog hout te gebruiken. Vochtig hout zorgt voor lagere temperaturen, waardoor onvolledige verbranding ontstaat en verontreinigende stoffen zoals roet en teer kunnen vrijkomen. Houd bij aanschaf van het hout rekening met een droogtijd van een jaar voor zachtere houtsoorten tot twee jaar voor harde houtsoorten.

Bepaal hoeveel moeite je wilt doen

Er zijn verschillende manieren om aan hout voor de open haard te komen. Luie of drukke houtkachelbezitters kopen kant-en-klare houtblokken bij de bouwmarkt óf  bestellen kant-en-klare houtblokken via internet en laten ze thuisbezorgen. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten en het wordt vaak gratis thuisbezorgd. Nadeel zijn de kosten. Via internet betaal je zo’n € 270,- voor 3,5 kuub eikenhout, bij de bouwmarkt kosten een paar houtblokken al snel € 15,-. Besluit je om zelf te zagen en te kloven dan kom je met wat extra moeite vrij gemakkelijk aan goedkoop of zelfs gratis haardhout!
LET OP! Het is verboden om (illegaal) hout te kappen in het bos. Ook al ligt het hout op de grond (na een storm). Dit wordt gezien als stropen en hierop staat een fikse boete.


Kijk om je heen

Ga je voor gratis haardhout, bel dan allereerst vrienden, buren en familie en vraag of ze een boom of ander schoon brandhout kwijt willen. Denk aan sinaasappelkistjes, schuttingen, schrootjes, lambriseringen, tuinhekken of schuren. Alles zolang het maar ongeverfd en niet geïmpregneerd is. Andere gratis houtleveranciers zijn timmerfabrieken, tuinderijen en kwekerijen. Ze hebben vaak bakken vol met afvalhout dat ze anders tegen betaling moeten laten ophalen. Kijk dus eens welke er bij jou in de buurt zitten en bel ze op.
Vooral na een storm is er vaak genoeg hout (takken) te vinden langs de kant van de weg. Wanneer er tuinen worden aangelegd, zijn hier vaak pallets te vinden. Vraag altijd of je het mee mag nemen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Kijk op internet

Via Staatsbosbeheer kun je vaak hout op stam kopen. Dat zijn stukken van zo’n anderhalve tot twee meter lang van bomen die weggehaald moeten worden vanwege de veiligheid of om bosbouwtechnische redenen. Het hout is uitstekend brandhout en kost je zo’n € 60,- tot € 80,-. Kijk op de website van Staatsbosbeheer voor een kantoor bij jou in de buurt. Gratis hout vind je ook via internet. Zoek bijvoorbeeld op Marktplaats naar aangeboden hout of kijk eens op www.gratisopenhaardhout.nl.

Zoeken
 
Het weer in Leeuwarden
Weerstation Leeuwarden

Ga voor het actuele weer in de Friese hoofdstad naar Weerstation Leeuwarden.

Logo Weerstation Leeuwarden

Weerstation Leeuwarden