Roolvink.net

Alles over brandhout

Drogen en opslag

Brandhout drogen en opslaan

Het drogen van brandhout is een werk van lange adem. Je kunt geen brandhout drogen in een paar dagen tijd. Ook niet in een paar weken en niet in een paar maanden. Verse gekliefd brandhout kan tot 50% water bevatten. Zo mag droog brandhout maximum 10% vochtigheid bevatten. Dan heb je het hoogste thermische rendement van je brandhout. Een dergelijk percentage krijg je pas na een periode van twee jaar en zelfs meer! Daarom is het drogen van brandhout heel erg belangrijk. Het drogen moet altijd buiten gebeuren. Je kunt hout niet in de garage opbergen en twee jaar wachten. Het hout zal na die tijd even nat zijn en waarschijnlijk al beschimmeld zijn. Buiten in de tuin zoek je een ideale vrije ruimte waar je het verse brandhout kunt stapelen. Die vrije ruimte heb je nodig zodat de wind aan alle kanten door het hout kan blazen. Verder moet je wel zorgen dat het brandhout niet direct op de grond staat. Want alle vochtigheid uit de grond zal worden opgezogen door het brandhout. Plaats onder het hout een oude pallet of wat balkjes. Plaats het hout bij voorkeur ook op een zonnige plaats. Zonnewarmte bevorderd ook het droog proces.

HoutopslagNu moet je nog kijken om het hout af te dekken. Als het regent, zal het water anders in het hout dringen. Het remt het uitdrogen af en kan eveneens voor schimmelvorming zorgen. Dek het hout alleen aan de bovenkant af, om te voorkomen dat er regenwater van boven tussen het hout loopt. Verder moet het niet afgedekt worden, zodat de wind vrij spel heeft.

Let op: bij het stapelen hebben mensen nog wel eens de neiging om de houtblokken in elkaar te drukken. Zo denken ze te voorkomen dat hun houtstapel omver zal waaien bij een storm. Een houtstapel moet je zodanig stapelen dat er eveneens ruimte is tussen de houtblokken. Op die manier kan er ook wind tussen de houtblokken doorwaaien. Af en toe een rij hout in de lengte richting, zorgt voor stevigheid en extra ruimte tussen het hout.

Droogtijden brandhout

Stapelen Berk: +/- 1,5 jaar
Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Geeft wel een schone verbranding.
Beuk: +/- 2 jaar
Aanbevolen brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt in voldoende mate voor. Sla het snel droog op na het zagen en kloven. Het rot snel en verliest dan haar warmtegevend vermogen.
Eik: +/- 2 jaar open, daarna 2 jaar droog
Uitstekend brandhout, maar het moet – in tegenstelling tot andere houtsoorten – twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, zodat de regen de tannine kan verwijderen; vervolgens moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de kachel mag.
Els: +/- 1,5 jaar
Goed brandhout, geeft veel hitte.
Es: +/- 1,5 jaar
Prima, doch zeldzaam brandhout. Ruikt aangenaam en brandt regelmatig. Es brandt ook als het wat vochtiger is nog goed.
Esdoorn: +/- 2jaar
Brandt goed, alleen een beetje snel. De geur die er van af komt is wel erg scherp, dus niet altijd een aanrader.
Haagbeuk, fruitbomenhout: +/- 2 jaar
Dit is uitstekend brandhout, maar zeldzaam.


Iep: +/- 2 jaar
Brandt alleen als het goed droog is, daarom lastig aan te krijgen.
Meidoorn: +/- 2 jaar
Makkelijk aan te krijgen, dus goed om een vuur mee te beginnen.
Vlier: +/- 2 jaar
Brandt snel maar wel goed.
Naaldbomen (Den, Spar, Lariks en Ceder): +/- 1,5 jaar
Geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren (vonken); de harsen die ze bevatten, kunnen de schoorsteen vervuilen.
Zachte loofbomen (Linde, Wilg, Kastanje, Populier): +/- 1,5 jaar
Linde, Wilg, Kastanjeboom en Populier branden slecht en geven weinig warmte. Bij verbranding geeft het een onaangename geur. Geen aanrader dus.

Zoeken
 
Het weer in Leeuwarden
Weerstation Leeuwarden

Ga voor het actuele weer in de Friese hoofdstad naar Weerstation Leeuwarden.

Logo Weerstation Leeuwarden

Weerstation Leeuwarden