Roolvink.net

Alles over brandhout

Schoorsteenvegen

Schoorsteen vegen, voorkomen is beter dan genezen

Het vegen van de schoorsteen kan u veel ellende besparen.
Hier leest u hoe een schoorsteenbrand ontstaat en hoe u het kunt voorkomen.
Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie, zorgen voor onverbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een roetaanslag die creosoot genoemd wordt. Deze brandbare laag kan bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius in brand vliegen. De temperatuur van 500 graden is snel bereikt wanneer u de kachel stookt.

U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het kanaal (net een straaljager die voorbij komt). Het kanaal of de pijp wordt gloeiend heet. Soms zijn aan de buitenkant vlammen en vonken te zien die uit de schoorsteen komen.

Als uw schoorsteen in brand staat belt u eerst de brandweer via 1-1-2. Sluit de schoorsteenklep, zodat de luchttoevoer stopt. Doof het vuur in de kachel of open haard met zand. Gebruik geen water; dit kan leiden tot ontploffingen.
De brandweer zal u na afloop waarschijnlijk een stookverbod opleggen, totdat het rookkanaal is gecontroleerd en gerepareerd. Raadpleeg hiervoor uw schoorsteenveger. Hij kan controleren of het kanaal lekdicht is.


Brandverzekeringen stellen geen specifieke eisen. Wel gaan verzekeringen er in het algemeen van uit dat de verzekerde zorgvuldig handelt en bijvoorbeeld regelmatig de schoorsteen laat vegen. Bewaar daarom altijd een bewijs van de schoorsteenveger. Onzorgvuldig handelen kan problemen veroorzaken bij eventuele schadeafhandeling. In individuele gevallen kan een verzekering specifieke eisen stellen, zoals het aanbrengen van een vonkenvanger op de schoorsteen bij een rieten dak.

Voorkomen van een schoorsteenbrand
Roetaanslag ontstaat als het vuur niet optimaal brandt. Kies daarom een stooktoestel met een beperkt vermogen, dat op volle kracht, met alle regelkleppen geheel open, kan branden zonder dat het te warm wordt. Laat het vuur altijd vanzelf uitgaan in plaats van het te ‘smoren’ door de luchttoevoer af te snijden.

Roet slaat neer in de schoorsteen als de schoorsteenwand te koud is. Laat een specialist beoordelen of uw schoorsteen niet te groot is voor de capaciteit van uw toestel. Stook het schoorsteenkanaal direct goed warm. Laat uw schoorsteen regelmatig vegen: minstens eens per jaar, vaker bij zeer regelmatig stoken.

TIP: ook wanneer u weinig stookt (bij- of sfeerverwarming), is het raadzaam de schoorsteen minimaal 1x per jaar te laten vegen door een erkende schoorsteenveger, om het onderstaande te voorkomen:

Zoeken
 
Het weer in Leeuwarden
Weerstation Leeuwarden

Ga voor het actuele weer in de Friese hoofdstad naar Weerstation Leeuwarden.

Logo Weerstation Leeuwarden

Weerstation Leeuwarden